“We willen een brug slaan naar de maatschappij”
Vrienden van De Waai in Eeklo upgraden weide tot plek voor therapie en ontmoeting
Achteraan de campus van observatie- en behandelcentrum (OBC) De Waai ligt een weide, waar paarden, geiten, ezels en kippen hun thuis hebben. Zij zijn er om de kinderen en jongeren die in het observatie- en behandelingscentrum verblijven te steunen in hun traject. “Een band opbouwen met een dier voelt voor veel van onze jongeren veiliger dan een vertrouwensrelatie smeden met een volwassene”, legt directeur Joris Van den Baere uit. Maar de weide en stallingen hebben dringend een opknapbeurt nodig. Dus organiseerde de vzw Vrienden van de Waai een crowdfunding met de steun van #Regiokracht om de renovatiewerken te bekostigen.
“Het is vrije tijd, maar ook een soort therapie“
Twaalfjarige Thalita, die in OBC De Waai verblijft, is alvast een grote fan van het project: “Ik ga elke dinsdag de dieren voederen en elke donderdag rij ik paard samen met een begeleider. Het is vrije tijd, maar ook een soort therapie. Ik vind dat heel leuk. Eigenlijk is het echt goed dat de dieren er zijn, want anders zou ik ‘s avonds gewoon op mijn kamer zitten. En als je het moeilijk hebt, kan je er ook altijd naartoe. De stallen zijn nu wel wat oud, dus als ze straks vernieuwd worden zal alles veiliger en netter zijn. De dieren krijgen ook meer plaats, wat goed is voor hen. Omdat ik overdag naar school ga, kan ik niet veel helpen met de werken, maar wanneer het kan doe ik dat zeker, want het is echt tof.”
Waarom vormen jullie dieren zo’n grote meerwaarde voor jullie werking?
Directeur Joris Van den Baere: “De kinderen en jongeren die in OBC De Waai verblijven hebben in hun jonge leven al heel wat meegemaakt. Sommigen hebben in hun relaties met volwassenen zo veel schade opgelopen, dat ze het bedreigend vinden om een vertrouwensband te smeden met de begeleiders. Dieren voelen wel veilig aan. Het samenzijn met de dieren in een natuurlijke omgeving biedt ook de nodige rust. Dat helpt ons om samen met de kinderen en jongeren aan een positief verhaal te bouwen. Onze dieren zijn dus een belangrijke schakel in ons therapeutisch traject dat tussen de 1,5 en 3 jaar duurt. Nadien keren de jongeren ofwel terug naar hun gezin of familiale context, ofwel komen ze terecht in vervolghulpverlening.”
Wat zijn jullie plannen voor de weide precies?
“Vroeger was de weide opgedeeld in twee delen, waarvan één eigendom van een privé-eigenaar. Intussen zijn beide delen in ons bezit, dus we willen er een groot geheel van maken. Er komen nieuwe stallingen en voor de paarden gaan we een paddock paradise aanleggen, waar ze veel meer loopruimte zullen hebben. Ook creëren we een belevingsparcours voor mens en dier, en er komt een pipowagen, die we gezellig zullen inrichten. In die knusse setting laten we gesprekssessies doorgaan. Het wordt een veilige plek, waar jongeren hun gevoelens onder woorden kunnen brengen. Als alles klaar is willen we het terrein bovendien openstellen voor de omgeving, door bijvoorbeeld activiteiten met de dieren te organiseren voor lokale scholen.”
Jullie gaan de werken grotendeels zelf uitvoeren?
“Dat klopt, samen met onze jongeren. Sommigen gaan door omstandigheden tijdelijk niet naar school. Op deze manier reiken we hen een alternatieve bezigheid aan. Een soortgelijke activiteit die we jaarlijks doen is noten rapen om olie van te maken. Met zulke opdrachten geven we de jongeren een zinvolle daginvulling, zorgen we dat ze actief betrokken blijven, en werken we aan hun veerkracht om opnieuw in een regulier school- of stagetraject te kunnen stappen. Momenteel zijn we volop bomen en hagen op de weide aan het planten. Het is mooi om de jongeren bezig te zien.”
“Samenwerking #Regiokracht zorgt voor bijzondere dynamiek“
Hoe heeft de samenwerking met #Regiokracht jullie geholpen?
“Die heeft voor een bijzondere dynamiek gezorgd. #Regiokracht is een onderdeel van Streekfonds Oost-Vlaanderen, en het is niet voor niets dat het woord ‘streek’ in de naam vervat zit. Door de aanpak waarbij je zelf een crowdfunding organiseert, wordt automatisch de hele streek betrokken. Zo’n crowdfunding zorgt er namelijk voor dat je je project kenbaar maakt in je omgeving. Die krijgt bovendien de kans om te participeren. Door een financiële donatie worden die mensen zelf déél van je project. We hadden niet verwacht dat dit zo voelbaar zou zijn. Dat #Regiokracht het bedrag dat we hebben ingezameld via de crowdfunding heeft verdubbeld, zorgde natuurlijk ook voor een flinke financiële boost.”
Heeft die aanpak ook geholpen om het taboe rond hulpverlening wat te doorbreken?
“Absoluut. Dat is iets waar wij echt op willen inzetten. De tijd waarin voorzieningen een afgesloten wereld vormden, weg van de maatschappij, is al lang voorbij. Wij staan met beide voeten in de samenleving. Onze jongeren ook. Velen van hen lopen school in de omgeving. Met de crowdfunding en door onze weide straks open te stellen, willen we een brug slaan naar de lokale gemeenschap én die tot bij ons brengen.”