44 initiatieven die lokaal het verschil maken
Van Kluisbergen over Gent tot Aalst en van Langerbrugge tot Kieldrecht, 44 sociale en duurzame projecten starten binnenkort een crowdfundingcampagne om hun lokale droom te realiseren. Slagen ze hierin dan verdubbelt het streekfonds dit bedrag dankzij de financiële inbreng van partnerbedrijven.
“We blijven er samen voor gaan”
“Het dagelijkse nieuws wordt beheerst door heikele thema’s zoals geopolitieke spanningen, migratie of het klimaat. Jongeren hebben het moeilijk, de verbondenheid tussen mensen staat onder spanning. Met tot gevolg dat diegenen die het lastig hebben vaak uit de boot vallen.
In deze context is het werk van lokale projecten en verenigingen bijzonder belangrijk. Elk project mikt op een specifieke doelgroep, maar de impact gaat veel breder. Tientallen vrijwilligers komen een handje toesteken, gesteund door partners uit de buurt. Zo groeien overal in Oost-Vlaanderen sociale netwerken die zorgen voor ontmoeting en lokale solidariteit. Zoals een kei die in het water wordt gegooid en steeds verder uitdijende rimpelingen veroorzaakt.
En dat is wat we met het streekfonds willen doen: ervoor zorgen, samen met onze partners en bedrijven, dat goeie lokale projecten met een impact meer slagkracht kunnen krijgen en ook inspireren naar andere toe.”
Streekfonds Oost-Vlaanderen, een fonds beheerd door de Koning Boudewijnstichting, werkt in vijf lokale netwerken waar doeners en schenkers elkaar helpen. De klemtoon ligt steeds op het versterken van mensen in combinatie met de omgeving. In Gent ligt de focus op jongeren.
Ontdek hier de 44 initiatieven bij jou in de buurt
Bij #Streekmotor23, het regionale netwerk in de Vlaamse Ardennen en de Denderstreek, kunnen 11 initiatieven reken op steun:
- vzw De Bolster, Kluisbergen – Bakken in De Bolster door de bouw van een kleinschalige bakkerij waar mensen met een beperking onder begeleiding taart, brood, en koekjes kunnen maken.
- Baerkracht – Bijzondere en toegankelijke natuurbeleving, Oosterzele – Samen op ontdekking in de natuur – ook mét een motorische beperking!
- De Bron vzw, Zottegem – Fit in je buurt – De Bron realiseert een belevingstuin met fitness waarbij verschillende doelgroepen en organisaties in de buurt laagdrempelig met elkaar in contact komen.
- Vrienden Van Ter Kimme, Sint-Lievens-Houtem – Samen beleven – een bewegingstafel waar met spelletjes fijne motoriek gestimuleerd wordt om leven en welzijn van bewoners te bevorderen en verbinding te stimuleren ook met de bezoekers
- Heuvelheem vzw, Oudenaarde – De Oranje Pelikaan – een creatieve HUB voor doeners en makers waar mensen met een beperking een inclusieve belevingswinkel uitbaten.
- Broeiklas vzw, Aalst – ZaterTAALdag met Broeiklas waar gedreven vrijwilligers kinderen uit het lager onderwijs helpen met huiswerk met focus op het Nederlands
- FLOR plukbos, Erembodegem – Op ‘t gemak, tussen de bloemen bij Flor Plukbos. Met een boombank en een tent meer rustpunten en verbinding tussen de mensen en natuur creëren.
- Ebergiste, Vurste – Ontdekken en ontmoeten in het parkdomein Borgwal op rolstoeltoegankelijke banken langs de wandelpaden.
- Schoonderhage vzw, Sint-Lievens-Esse – Schoonderhage zal een uitnodigend, inclusief en toegankelijk tuinproject creëren voor jong en oud, met of zonder beperking, om samen te tuinieren, te ontmoeten en te ontspannen.
- Emmaüs vzw, Aalst – Iedereen mee dankzij een rolstoellift. Zo wordt de zaal waar kunstworkshops, lezingen, en gesprekken doorgaan, voor iedereen bereikbaar.
- Wallin’ vzw, Gavere, Kruisem, Zwalm – Met de Street Art Academy wil Wallin’ een blijvende school voor graffiti oprichten zodat bewoners hun talent kunnen blijven ontwikkelen.
#Regiokracht (Leiestreek, Meetjesland en Oostrand van Gent) zal 8 projecten een duwtje in de rug geven:
- Tanderuis vzw, Eeklo – Griefel je mee? Laten we samen met Stokkie van het grote dierenbos op zoek gaan naar een evenwichtige en ontspannende omgeving voor personen met autisme.
- Voluit vzw, Langerbrugge – Via groenzones en meubilair wordt de hof voor Den Hannekesnest een bruisende, groene ontmoetingsplek als buurtpunt.
- Tutoria Vzw, Evergem – Verbindend groeien en iedereen op een laagdrempelige manier toegang geven tot creatieve workshops, gespreksavonden zodat psychische en educatieve moeilijkheden overwonnen worden.
- Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren Merelbeke – Oase van rust in “ons nest” voor de grote, inclusieve vrijwilligersgroep waar ontspanning centraal staat.
- Voedselbos De Zoetenhof vzw, Destelbergen – Duurzaam waterbeheer in voedselbos De Zoetenhof door uitbreiding van de wateropslag met inzet van een zonne-energiepomp.
- Spellenclub Zulte – Een spellenclub voor iedereen, aangepast aan specifieke doelgroepen zoals kinderen, ouderen en andere kwetsbare doelgroepen.
- Ten Dries vzw, Landegem – Ten Dries in ’t groen – aanleg van een inclusieve ontmoetingsplaats met een binnentuin, rolstoelpad en terassen voor de kinderen en volwassenen met een beperking.
- Wallin’ vzw, Deinze, De Pinte, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte – Met de Street Art Academy wil Wallin’ een blijvende school voor graffiti oprichten zodat bewoners hun talent kunnen blijven ontwikkelen.
7 initiatiefnemers kunnen bij #EenhartvoorScheldevallei (regio Wetteren, Dendermonde, Zele) hun sociaal en duurzaam initiatief realiseren met de steun van het streekfonds:
- Parochiale Werken Kouter, Zele – Bestaande sportzaal aanpassen voor maximale toegankelijkheid G-sporters.
- Fiola vzw, Wetteren – Dankzij een duofiets kunnen bewoners en mensen uit de buurt sportief met elkaar in interactie gaan op de groene site van het Kasterhuis.
- Tejo Dendermonde – Maak van ons Tejo-huis een thuis voor professionele gratis kortdurende therapie voor jongeren.
- M’Eire Morough vzw, Dendermonde – M’Eire Morough’s neemt je mee op Klankenpad in de ruime opgeving van het Kalendijkpark.
- Be You’Niq, Lebbeke – Een P()aardparadijs waar jongeren met psychische problemen o.a. genieten van een lotgenotenkamp in glampingtent
- Inclusief buurtpunt De Nestel, Grembergen – Buurtpunt De Nestel creëert een inclusieve en groene ontmoetings- en activiteitenplek.
- VillaVip Zele – Mensen met beperking kweken in de serre groenten voor henzelf én de buurt.
Bij #EenhartvoorWaas selecteerde de jury 5 projecten:
- Ezelopvangcentrum Anegria vzw, Sint-Gillis-Waas – Onthaasten op wandelpad én picknickmogelijkheid in de polders met zicht op de opvangezels.
- Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Lucia, Sint-Niklaas – Bar Bèta trekt met een hartverwarmende babbelbar én koffie op zoek naar verbinding in Sint-Niklaas.
- Natuurpunt Waasland vzw, Kieldrecht – Toegang boothuis inclusief maken en voor educatieve invulling zorgen.
- De Maakschappij vzw, Doel – Atelier De Nijs creëert, deelt kennis rond restauratie van zeilschepen zoals de Ortelius en blaast Doel nieuw leven in.
- Arktos, Beveren-Waas – Younited Beveren brengt iedereen die om gelijk welke reden vastloopt in de samenleving samen door sport.
In Gent met haar deelgemeenten ligt de focus van de 13 geselecteerde initiatieven van #EenhartvoorGent op versterking van veerkracht van jongeren.
- tZitemzo, Gent – Dossier O is een theatervoorstelling over ervaringen van jongeren zoals Kailey in de jeugdhulp.
- Creativity4Good – Studio E, Gent – Ode aan de verbeelding, werken aan veerkracht van jongeren via creatieve uitspattingen
- Roots Danscompagnie, Gent – Roots Festival 2024 gaat danstalent lokaal ontdekken in de Gentse wijken, voor en met kwetsbare jongeren.
- HSP Vlaanderen, Gent – Gespreksplek waar hoogsensitieve jongeren hun ervaringen delen en verbinden rond ‘anders zijn’.
- Uilenspel vzw, Sint-Amandsberg – Weerbaar-(door je eigen)-heid, kwetsbare kinderen begeleiden om meer zelfvertrouwen en veerkracht te ontwikkelen.
- AardigAards vzw, Mariakerke – Allemaal Aardig, allemaal Aards, allemaal AardigAards bouwt samen met jongeren aan een warme bloeiende bloemenplek. Een plek waar we aardig zijn en aards worden.
- Ouders voor Inclusie, Gent – Creëer een gepixelde beeldvorming en geef kinderen meer kans op inclusie!
- ocup vzw, Gent – De Kladstad verbindt in een participatief jongeren met een vluchtverhaal met jongeren uit de Gentse wijken.
- Kompanjon vzw, Gent en deelgemeenten – IN CANON – Kompanjon verbindt studenten uit het hoger onderwijs aan maatschappelijk kwetsbare gezinnen.
- ANBN vzw, Gent en deelgemeenten – ANBN informeert jongeren over eetstoornissen en gaat met hen op weg naar herstel.
- Kookploeg Solidair, Gent – Kookploeg Solidair gaat met YEP!+ / YOUTH EMPOWERMENT PROGRAM + pro-actief op bezoek bij jongeren en jongvolwassenen in kwetsbare situaties om op laagdrempelige manier te polsen naar noden voeding en gezonde maaltijden.
- Ekoli vzw, Gent – Questival is een gratis en inclusief wetenschapsfestival waar alle kinderen, hun families en vrienden volwaardig en gelijkwaardig aan kunnen deelnemen.
- Sportaround vzw, Gentbrugge – Corrispor creëert een urban sportspot onder het viaduct in Gentbrugge.
“448.627 euro ondersteuning voor de projecten”
Stefanie Albers: “Vorig jaar vloeide er 448.627 euro naar 52 projecten, de som van opgehaalde middelen via crowdfunding en verdubbeling door Streekfonds Oost-Vlaanderen. En iedereen kan hieraan bijdragen als donateur van een kleine gift. Samen maken we een immens verschil. Impact creëren op maatschappelijke noden, met iedereen in Oost-Vlaanderen die zich hiervoor wil inzetten, dat is onze missie. ”
Bij de start van de crowdfundingcampagnes kan je uitgebreide info over deze projecten terugvinden via de verschillende actiepagina’s op onze website.