Een huis om te ontmoeten, te verwonderen, te verbinden én te bakken
Bakken, leren en amuseren
Vandaag is de voormalige pastorie in Okegem nog een werf, maar als alles volgens plan verloopt, opent Habbekrats vzw hier binnenkort haar deuren. Jongeren tussen 8 en 18 jaar kunnen er dan terecht om spelletjes te spelen, huiswerk te maken, samen te koken, te sporten of andere hobby’s te ontdekken, zoals bakken! Daarnaast komt er een gezellige koffiebar, waar buurtbewoners kunnen genieten van heerlijk gebak, met liefde gemaakt door de jongeren van Habbekrats. Dit warme, educatieve project wordt mogelijk gemaakt dankzij Streekfonds Oost-Vlaanderen, #Streekmotor23 en La Lorraine Bakery Group.
“Nu is het hier nog een beetje stoffig door de verbouwing … Maar hier komt binnenkort ons bakatelier”, glunderen Tibout Dooms, Mauro Van Hamme en Florent Deploige. De Habbekratsbegeleiders leiden enkele jongeren voor het eerst rond in de pastorie die straks hun nieuwe stek zal worden. “Ik kook graag, dus ik heb al veel zin om hier ook te leren bakken”, zegt Sephorah (15) met glinsterende ogen.
Al meer dan dertig jaar zet Habbekrats vzw zich via lokale werkingen in voor kinderen en jongeren overal in Vlaanderen. In Ninove gebeurt dat sinds 2022 in jeugdcentrum De Kuip, vlak bij het stadspark. “Net als op andere Habbekratslocaties organiseren we er activiteiten waar jongeren op een laagdrempelige manier aan kunnen deelnemen. Lees: gratis. Dat gaat van een voetbaltoernooi tot bijvoorbeeld samen pasta maken”, vertelt coördinator Servaes De Winter. “We ontmoeten elkaar na de schooluren en in het weekend, op een heel vrijblijvende manier. De deur staat altijd open: iedereen kan gewoon binnenlopen. Dat maakt dat kinderen vaak niet enkel komen om te spelen. Ze komen ook om geholpen te worden. Onze begeleiders staan altijd klaar om te luisteren en hen bij te staan met raad en daad.”
Door het overweldigende succes barst die zaal inmiddels uit zijn voegen. “Dat is de reden waarom we al een tijdje aan het uitkijken waren naar een grotere, bijkomende locatie”, licht Servaes toe. “We zijn heel blij dat we dankzij de stad Ninove en sponsor La Lorraine Bakery Group terechtkunnen in de oude pastorie, die al een hele tijd leegstond. Het huis is een pak groter dan de zaal die we nu hebben, waardoor we veel meer activiteiten zullen kunnen aanbieden. Zo zijn we samen met La Lorraine Bakery Group een bakatelier aan het inrichten, waar onze jongeren zullen kunnen kennismaken met de stiel. Met als kers op de taart een koffiehoek, waar we vervolgens ons eigen brood en gebak zullen aanbieden aan buurtbewoners. Niet om er rijk van te worden, wel om de buurt beter te leren kennen, waardevolle algemene vaardigheden te oefenen zoals plannen, voorbereiden en samenwerken, en om de passie en het talent voor bakken bij onze jongeren te ontdekken.”
“Verbinding, dat is waar wij naar streven”
“Er waren buurtbewoners die vragen hadden bij het idee van al die jongeren in dit huis. Maar bij de voorstelling van ons project waarop we de buurt hadden uitgenodigd, kregen we die aanvankelijk sceptische buren haast niet meer buiten”, lacht Servaes. “Intussen is dus iedereen mee in het verhaal. Als we nu aan het verbouwen zijn, staat er altijd wel iémand uit de buurt om te vragen wanneer we verhuizen, of om een handje toe te steken. We hebben bijvoorbeeld al planten gekregen voor in onze serre, wat erg welkom is omdat we ook de interesse voor moestuinieren aan onze jongeren willen overbrengen. We zijn nog niet open en in feite komen er nu al mensen bij elkaar die elkaar anders nooit ontmoet zouden hebben. Dat is mooi om te zien. Want die verbinding, dat is exact waar wij naar streven.”
Gelijke kansen
Ontmoeten, verwonderen en verbinden: dat is kort samengevat de filosofie van Habbekrats. De vzw zag het levenslicht in 1991 en is sindsdien uitgegroeid tot een vaste waarde in de jeugdzorg. Verspreid over heel Vlaanderen zijn er inmiddels dertien ‘Habbekratshuizen’ waar kinderen en jongeren zomaar kunnen binnenstappen. Om leeftijdsgenoten te leren kennen, samen spelletjes te spelen, deel te nemen aan (gratis) georganiseerde activiteiten en uitstappen, maar ook om huiswerk te maken, samen te koken en te eten of tot rust te komen. Dat allemaal samen met de begeleiders.
“Wij bieden een luisterend oor én helpen op een praktische manier”, zegt Tibout. “Heeft iemand pakweg een platte fietsband, dan pompen we die samen op, zodat de jongeren dat leren. Hetzelfde geldt voor koken: we doen dat samen, zodat iedereen het nadien zelf kan. Er zijn zoveel zaken die elke jongere zou moeten meekrijgen om gelijke kansen te hebben in de maatschappij. Maar niet iedereen krijgt die bagage mee van thuis. Sommige jongeren zien hun ouders bijvoorbeeld amper. Daarom zijn wij er.” Nauwe banden met andere vzw’s, zoals Overkop, maken dat kinderen en vlot hun weg vinden naar Habbekrats.
Proeven van de bakkersstiel
Om het bakatelier te kunnen financieren riep Habbekrats hulp in van #Streekmotor23. La Lorraine Bakery Group, met hoofdzetel in Ninove, is al sinds de beginjaren structurele partner van het lokale netwerk van Streekfonds Oost-Vlaanderen in de Vlaamse Ardennen en de Denderstreek. “Als een van de grootste werkgevers in de regio vinden we het belangrijk om waardevolle projecten die dicht bij onze medewerkers en hun omgeving staan te steunen. Het streekfonds is daar perfect voor”, vertelt Chief Communications & Sustainability Officer Nele Van Malderen, die een kijkje kwam nemen naar het atelier-in-opbouw. “Daarnaast zijn we ook al jarenlang sponsor van Habbekrats. We leveren onder andere elke week brood op verschillende Habbekratslocaties. We willen namelijk dat àlle kinderen rond de tafel moeten kunnen zitten om bij een maaltijd gezellige momenten te delen.”
De hechte band tussen Habbekrats en La Lorraine leidde tot het idee voor het gezamenlijke project ‘Komt voor de bakker’. “Eens het bakatelier is ingericht, bekijken we praktisch hoe onze medewerkers tijdens of na hun werkuren workshops kunnen vormgeven. Veel van onze mensen zijn echt gepassioneerd door hun vak: chefs, bakkers, maar ook pakweg boekhouders en marketeers. Alle geïnteresseerden zullen de mogelijkheid hebben om hun kennis over te brengen aan de jongeren. Uiteraard is het niet ons doel om van hen volleerde bakkers of patissiers te maken. Wel om hun interesse te prikkelen en hen vaardigheden bij te brengen die belangrijk zijn voor hun latere beroepsleven. En misschien ontdekt iemand wel zijn roeping? Bovendien is de toegang tot de arbeidsmarkt en ook tot vakantiewerk niet voor iedereen even gemakkelijk. Met deze samenwerking proberen we een aantal drempels weg te nemen bij de jongeren.”
Niemand wordt uitgesloten
Xander (14) volgt de richting bakkerij op school en heeft al veel zin om zijn skills verder aan te scherpen in het toekomstige bakatelier. “Ik kom heel graag naar Habbekrats, omdat iedereen hier zo goed met elkaar opschiet. Niemand wordt uitgesloten en er is een hele fijne sfeer”, zegt hij. Ook zijn broer Milan (18) is vaak van de partij: “Ik volg automechanica via duaal leren dus ik ben vaak aan het werk, maar toch maak ik zoveel mogelijk tijd voor Habbekrats. Ik kijk uit naar de nieuwe locatie en de nieuwe activiteiten, ook omdat ze volgens mij nog iets meer jongeren van mijn leeftijd zullen aantrekken. Momenteel is een groot deel van de groep in Ninove iets jonger. Voor mij zou het nòg leuker zijn als er nog wat laatstejaars bijkwamen.” Wat de aanwezige jeugd zou doen zonder Habbekrats? “Slapen”, luidt het eensgezind. Dus ja, ze zijn aan het aftellen naar het atelier.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met VOKA Oost-Vlaanderen en verscheen in het oktober-nummer van Ondernemers. Foto’s Luc Nimmegeers.